Het maken van patronen voor luxe herenkleding is een ambacht die langzaam maar zeker aan het uitsterven is, en dat nog maar weinig mensen écht beheersen. Tegen modern geloof in komt een patroon niet tot stand door louter wat maten te nemen en te gaan tekenen, er zit een systeem achter.
Het patroon is de basistekening van de verschillende onderdelen van een kledingstuk, bijvoorbeeld een jasje of broek. Deze tekening wordt meestal op speciaal papier of karton gemaakt. Nadat het patroon definitief is, wordt het gebruikt om de maten met krijt over te tekenen op de stof van het kledingstuk.
Kleermakersleerling Ruben Bakker schreef hier onlangs een vlammend en zeer gedetailleerd artikel over. Zeer onderhoudend om te lezen.
Thomas Mahon van English Cut schreef enkele jaren geleden een blogpost waarin hij de drie meeste gebruikte systemen om patronen te maken, toelichtte. Goed om nader kennis te maken met de verschillende systemen.
Wij van Vanità maken nadrukkelijk géén gebruik van maatconfectie of standaard made-to-measure (MTM) waarbij u een jasje in bijvoorbeeld confectiemaat 48 of 50 aan krijgt, maar van een drafting formula. Dat wil zeggen dat we op basis van uw lichaamsmaten en verhoudingen een geheel nieuw patroon uitrekenen en -tekenen. Dit gebeurt op basis van een hele reeks lichaamsmaten welke middels een bijna wiskundig systeem tot een patroon worden verwerkt. Voordeel hiervan is dat uw unieke lichaamsverhoudingen het uitgangspunt vormen in plaats van een reeds bestaande (confectie) basis. De vrijheid tot het maken van een perfect patroon is vele malen groter dan bij standaard made-to-measure.
Volgende keer meer informatie over (tussen)passen, pasproblemen en hoe we hier mee omgaan.