Varsity jackets zijn terug van weggeweest, al hebben de echte fans ze altijd stug doorgedragen. Merken als Franklin Marshall en Gant brengen erg fraaie uitvoeringen met allemaal een eigen twist. Maar waar komt een varsity jacket nu eigenlijk vandaan?
Het begon allemaal in de States, waar studenten letterman jackets kochten of verdienden om hun schoolse trots te tonen. Door uitzonderlijke resultaten te behalen in sport, studie of activiteiten mochten zij er letters of logo's op laten borduren.
De kleur van de body, die meestal van een zachte wol of polyester is gemaakt, is doorgaans de hoofdkleur van een universiteit of het team, terwijl de mouwen de tweede kleur representeren. De gezoomde trimmings aan de mouwen en boord werden effen of gestreept uitgevoerd.
Dit alles komt voort uit de letter sweaters, die sporters verdienden na het behalen van een medaille of een kampioenschap, zoals je kunt zien op onderstaande foto. De letter werd dan in het midden van de sweater geplaatst, en mouwen kregen een streep voor elk kampioenschap dat behaald werd. De aanvoerder van een team kreeg een ster op de mouw geborduurd.
Maar wat heeft dit alles met Vanità te maken? Nog niets, tot wij het verhaal verder uitleggen. Tijdens het vertalen van Take Ivy, kwam het idee opspelen om een eigen Vanità-varsity-jacket te ontwerpen. Zo gezegd, zo ook gedaan. Maar wij zouden geen kleermakers zijn als wij er geen speciaal project van maken; een gelimiteerde editie, uitsluitend natuurlijke materialen en een special touch.
Gelimiteerd? Ja zeker, slechts 13 jackets zullen gemaakt worden. Iedere jas komt met een persoonlijk rugnummer, geen dubbele, en door u uitgezocht. Zo kunt u denken aan uw geluksgetal, uw geboortejaar, het jaar van afstuderen, of het jaar dat u zich voor het eerst door ons liet kleden.
Het onderscheidende van onze producten, zoals de hemden, de pakken en losse broeken en jasjes is dat alles uit puur natuurlijke materialen gemaakt wordt. Dit is ook precies wat wij hebben gerealiseerd voor de varsity jackets. Geen polyester body, skai-leder voor de mouwen of polyester trimmings. Daar in de plaats maken we gebruiken van Scabal's Ascona winterkatoen, voeringstoffen van Lear Browne & Dunsford by Harrisons en katoenen trimmings. Zelfs de wattine vulling is honderd procent natuurlijk katoen.
De body komt in donker navyblauw katoen terwijl de mouwen in faded donkerbruin uitgevoerd zijn, zoals op de samples hieronder te zien is. De trimmings aan de mouwen en de body zijn ook navyblauw, terwijl de zakpaspels op de body weer in hetzelfde bruin gemaakt worden.
Hoe komt dit eruit te zien, denkt u dan. Nuja, dat is iets lastiger. Maar met behulp van onderstaande tekeningen krijgt het project een aardig gezicht. De kleurpotloden zijn gesponsord door Bryunzeel en dus komen de kleuren niet overeen met de uiteindelijke kleuren van de jackets, maar het gaat om het idee. Laten we het erop houden dat ons kleermakerswerk de beroerde tekenkunsten compenseren. ;)